Å være lærling er å ta på seg et stort ansvar. Ofte er det den unges første møte med arbeidslivet. Overgangen fra skolehverdagen til yrkeslivet kan være stor. Kravene og forventningene fra arbeidsgiver er helt andre enn de læreren hadde. Ansvaret er større, friheten også.
Vår visjon er at alle lærlinger og lærebedrifter innen våre fag ønsker, og ser verdien av, å være tilknyttet OSS&RM.
På denne siden finner du viktig informasjon for deg som er lærling eller ønsker å bli det.
I bedriften og gjennom opplæringskontoret får du både opplæring og praksis i et fag. Du avslutter læretiden med en fag- eller svenneprøve.
I begynnelsen av læretiden går det meste av tiden med til opplæring, men etter hvert deltar du i de vanlige arbeidsoppgavene på arbeidsplassen. Du har samme rettigheter og plikter som andre ansatte i bedriften, men har også krav på opplæring etter læreplanen i faget. Bedriften du jobber i må være godkjent som lærebedrift. Du har krav på kontinuerlig oppfølging og vurdering gjennom hele læreperioden, som skal ha sitt grunnlag i en intern plan for opplæring. Denne planen skal utarbeides i starten av læretiden og skal være grunnlaget for underveisvurderingen. Opplæringskontoret står for oppfølgingen og vurderingssamtaler i de bedriftene som velger å være medlem i et opplæringskontor. Som lærling avslutter du utdanningen med en prøve, og får svennebrev eller fagbrev etter bestått prøve. Svennebrev gis i håndverksfag, mens fagbrev gis i de andre lærefagene.
Som lærling eller lærekandidat følger du de samme lover og tariffavtaler som andre arbeidstakere i bedriften. Du har samme arbeidstid og samme rett til ferie og fridager. Alle har lovbestemt rett til fire ukers ferie i året, men noen kan ha rett til lengre ferie ifølge tariffavtale.
Som lærling mottar du lønn i læretiden. Lønnen varierer utifra hvilket lærefag du har valgt. Mer info om lønn finner du på siden til de forskjellige fagene.
I de fleste tilfellene er lønnen lavere i begynnelsen og øker etterhvert (hvert halvår eller hvert år). Grunnen for det er at læretiden i bedrift deles inn i opplæring og verdiskaping. Med verdiskaping menes at lærlingen/lærekandidaten skaper produkter eller tjenester som bedriften kan selge eller tilby sine kunder eller brukere. Det er for verdiskapingstiden lærlingen/lærekandidaten får lønn. I begynnelsen av læretiden er det mest opplæring, på slutten er det mest verdiskaping. Av den grunn får lærlinger/lærekandidater vanligvis mindre lønn på begynnelsen enn på slutten av læretiden.
Lærlinger kan ha rett til både stipend og lån, men mange forhold spiller inn, blant annet lærlinglønnen.
Er du lærling, men har ikke ungdomsrett? Klikk her for å lese om reglene som gjelder for stipend og lån for deg her.
Ungdomsrett betyr at du har rett til videregående opplæring. Har du ungdomsrett, får du støtte fra Lånekassen etter regelverket som gjelder for vanlig videregående opplæring. Er du usikker på om du har ungdomsrett, spør du opplæringskontoret i fylket. Du kan lese mer om ungdomsrett her.
Du kan ikke søke før lærekontrakten din er godkjent.
Når du er lærling, er det både inntekten og formuen til foreldrene dine, og lærlinglønnen din som avgjør om du kan få grunnstipend. For hver krone du har i lærlinglønn, får du 60 øre mindre fra Lånekassen i grunnstipend. Inntektsavhengig stipend er et stipend til elever fra familier med svak økonomi. Hvor stort stipend du kan få, er blant annet avhengig av lærlinglønnen din. Grensen for hvor høy lærlinglønn du kan ha og fortsatt få inntektsavhengig stipend, er så lav at det er svært få lærlinger som får det.
For å søke om stipend og lån, må du fylle ut og sende inn søknaden hos Lånekassen
Dersom du må bo borte for å gjennomføre læretiden, kan du få et bo stipend. Du må oppfylle ett av disse kravene:
Inntektsgrense for borteboerstipend:
Er du lærling med ungdomsrett, har lærlinglønn på mer enn 14 936 kroner i måneden og er borteboer, blir borteboerstipendet ditt redusert. 60 prosent av det beløpet du tjener over grensa, blir trukket i fra stipendet.
Forskjellige typer stipend – kanskje noe som passer for deg?
Her kan du også søker om utstyrsstipend. Dette stipendet får alle som tar videregående skole. Du søker også om borteboerstipend og reisestipend hvis du bor borte, og barnestipend hvis du har barn.
Du kan også velge å søke om inntektsavhengig stipend. Du får spørsmål om du vil søke om det i søknaden.
Skal du søke om skolepengelån eller lån når du er over 18 år bruker du også denne søknaden.
Søknad om stipend og lån til videregående opplæring med ungdomsrett (lanekassen.no)
Du kan bruke støttekalkulatoren på www.lanekassen.no til å regne ut hvor mye du kan få i stipend og lån
Er du lærling, må søknaden din for gjeldende skoleår ha kommet inn til Lånekassen innen 30. juni, eller innen lærekontrakten avsluttes, dersom lærekontrakten din avsluttes før 30. juni.
Nyttige lenker:
https://www.vilbli.no/nb/nb/telemark/stipend-og-lan/a/021827/
Brosjyre – Y-veien Serviceledelse og markedsføring
Bærekraftige matopplevelser — Nordland fagskole (fagskoleninordland.no)
Ta fagbrev som kokk, ernæringskokk, servitør, ferskvarehandler, baker eller konditor.
Ta fagbrev innen salg, reiseliv, sikkerhet eller administrasjon
Ta fagbrev i IT-driftsfaget, IT-utviklerfaget eller i innholdsproduksjonsfaget.
Vi har fortsatt behov for lærlinger til våre bedrifter med oppstart høst 2023. Ønsker du å bli lærling ta kontakt med oss eller bedriften!
Oversikt over ledige læreplasser →